Loading...
SASEVC

Prvo međunarodno violinsko takmičenje jugoistočne Evrope - SASEVC u Sarajevu

Ovaj događaj ima potencijal da stavi Sarajevo u žižu interesovanja kao regionalni centar za talentovane, stručne i perspektivne mlade ljude i da djeluje kao edukativno-kulturni most između centralne i jugoistočne Evrope

U organizaciji "Malog Mozarta" Sarajevo od 13. do 20. jula ove godine u Sarajevu će se održati prvo međunarodno violinsko takmičenje jugoistočne Evrope pod nazivom “Sarajevo Southeast European Violin Competition" (SASEVC).

Generalni pokrovitelj ovog takmičenja je Austrijska ambasada u BiH.

- Naša misija je da svi učesnici, studenti, djeca, mladi profesionalci i njihovi edukatori iz Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Evrope mogu interaktivno obogatiti i afirmisati svoja referentna portfolija, pokazati i prezentirati svoje stručno znanje i svoje vještine, razmijeniti i usporediti svoja programska i kvalitativna edukativna lokalna iskustva sa naprednim i renomiranim profesorima sa međunarodno istaknutih univerziteta, ističu organizatori.

„Mali Mozart“ Sarajevo je fokusiran na njegu i razvoj muzičke kulture, edukacije i scenske umjetnosti novih generacija nadarene djece i mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj ima potencijal da stavi Sarajevo u žižu interesovanja kao regionalni centar za talentovane, stručne i perspektivne mlade ljude i da djeluje kao edukativno-kulturni most između centralne i jugoistočne Evrope.

Također, SASEVC ima potencijal da bude dodatni katalizator za jačanje već duboko ukorijenjenih kulturnih, ekonomskih i istorijskih veza između Austrije, Bosne i Hercegovine i našeg cijelog regiona.

- Naša namjera je da preko renomirana tri člana žirija iz Austrije iskoristimo ovu priliku da stavimo fokus na edukaciju i dodatno ukažemo na kvalitativne i strukturalne programske razlike između centralne Evrope i našeg regiona jugoistočne Evrope, kažu organizatori SASEVC-a.

Napominju i da su pripremili vrijedne nagrade u sve tri kategorije i dva specijalna GRAND PRIX - LAUREATA, pohađanje "International Summer School Mozarteum University" (prestižne ljetnje škole) u Salzburgu za najbolje plasiranog SASEVC takmičara i za najbolje plasiranog bh. takmičara.

Mladen Sofrenić, graditelj violina iz Doboja, će nagraditi pobjednika jednom svojom majstorskom violinom.